Champagne, cremant eller cava – Hvad er forskellen?

Du har sikkert, ligesom så mange andre, stået i denne situation før. Du har taget ansvaret for køb af bobler til nytårsaften, men det er svært at finde rundt i de forskellige typer af mousserende vin. Du får derfor her, en lille guide til forskellen mellem champagne, cremant, cava og spumante. Så kan du tage et bevidst valg til nytårsfesten! 

Hvad er champagne?

Først og fremmest er Champagne en region i Frankrig. Og her kommer den skønne boblende drikkelse fra. Grunden til, at de fleste kender Champagne bedre end f.eks. Cremant og Cava er, at denne mousserende vin har en helt speciel historie. Regionen producerede vin allerede tilbage i 1400-tallet, og med den franske monarks kærlighed til produktet blev champagne hurtigt kendt som en prestigefyldt drikkelse. I dag hænger dette ry ved, og mange betragter champagne som en af de mest eksklusive vintyper i verden. Champagneflasker er derfor også et prisleje højere end andre mousserende vine, men til gengæld vinder du altså også nogle af verdens bedste bobler i denne region. Inden du køber en champagne, er det en god ide at læse lidt op på produktet da den højere pris også gør det mere ærgerligt at vælge forkert. Læs eventuelt denne guide til champagne

Hvad er cremant? 

Tja, cremant er i bund og grund det samme produkt som champagne – det er bare ikke produceret i samme region, selvom det stadig er et fransk produkt. Du kan både fra cremant fra Alsace, Bourgogne og Bordeaux. Produktionsmetoderne er det samme som i champagne, men til gengæld kan jord og vejrforhold variere afhængig af, om du er i nord eller den sydlige del af Frankrig. Cremant kan være særdeles god, og da produktet ikke rummer samme tradition og historie kan flaskerne som regel også købes til en lavere pris. Cremant er god til dig, som gerne vil have dejlig mousserende vin fra Frankrig, men synes at champagnen er over dit budget. 

Hvad er cava? 

Nu bevæger vi os væk fra Frankrig, og hen til den nabolandet Spanien. Her stammer den mousserende vin Cava fra. Cava kan godt betragtes som den spanske champagne, men det varierer faktisk også en del i smagen. I og med, at den produceret længere syd på er der også flere solskinsstråler som rammer vinstokkene. Solen gør boblerne mere søde og bløde. 

Hvad er spumante?

Vi suser videre fra Spanien til Italien, hvor vi finder den boblende vintype spumante. Denne type mousserende vin findes i mange forskellige varianter, eksempelvis den kendte Prosecco eller ligeså kendte Asti. Spumante giver dig mulighed for at vælge mange typer smagsvarianter, fra søde til tørre eller lette til tunge. Og så er det også normalvis i en billigere prisklasse når der står Italien på flasken og ikke Frankrig. 

Bobler fungerer ikke kun til nytårsaften, men også når du skal have noget frisk at drikke i sommervarmen. Find inspiration til eksotiske rejsemål på denne blog, hvis du er på udkig efter lækre steder at drikke din mousserende vin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*