Guide: Dette kan være årsag til mobning

Medmindre dine forældre har hjemmeundervist dig eller holdt dig fra alt hvad der hedder unge sociale arrangementer, serier eller ungdomsfilm, har du oplevet mobning. Mobning dækker over betegnelsen for at nedgøre et andet menneske uden særlig årsag eller motivation andet end personlig gevinst eller lyst. Det er måske også nogen af de læsende, der på egen krop har oplevet hvor ubehageligt mobning eller drillerier – hvad end enkelte kan være ment i sjov – kan være. Mobbekulturen har i nutidens samfund aldrig været større, da de såkaldte “tastaturkrigere” er mere fremtrædende end nogensinde, da de kan gemme sig bag deres computere og skrive nedværdigende kommentarer til individer, mens de sidder alene på værelset. Mobning er desuden blevet visualiseret betydeligt gennem kultklassikere som “Forrest Gump”, “Find Nemo” og den danske film “Zappa”. Men de færreste bliver vel født med det formål om at mobbe folk – så hvad kan være årsag til sådan en adfærd? Det kigger vi nærmere på i dette indlæg. 

Personen er utilpas 

Typisk er en af de ting, der karakteriserer en mobber, en udpræget grad af usikkerhed. Hvad end det omhandler sansemotoriske udfordringer, såsom følelsesmæssig ubalance, koncentrationsbesvær og kropslig uro eller en følelse af at være usikker ved sine omgivelser. Uanset hvad ligger der typisk et skjult personligt element bag enhver mobber, hvilket er noget diverse skoleledere, forældre eller mentorer skal være opmærksom på, da der følgeligt skal tages hånd om noget personligt for individet. Det er også værd at huske, at det også i enkelte tilfælde kan være jalousi, der spiller ind i forbindelse med mobning af et andet menneske. Derfor er der måske grund til at tage det som et kompliment, selvom det på ingen måde er okay – det er vigtigt at huske på, at man er god nok som man er; ligemeget hvem man er. 

Personen er ensom 

En af de ting, der ofte er bagvedliggende hos personer, der udøver mobning mod andre personer, er omsorgssvigt. Det kan enten være fra søstre, manglende anerkendelse, støtte og kærlighed fra mor og far samt øget pres på barnet. Manglende kærlighed eller forståelse fra de nærmeste kan være enormt frustrerende, anstrengende og tårefremkaldende, hvor lettere påvirkelige mennesker omvender denne vrede mod andre i form af mobning, hvilket på ingen måde er okay – men der ligger ofte en årsag bag. For andre kan årsagen ligge i ren kedsomhed. Har personen ingen eller få hobbyer, intet socialt fællesskab efter skole eller interesser, kan man i højere grad tyde til at overføre kedsomheden mod personer, der måske har en lang række af disse ting i deres liv, hvorfor det igen er baseret på jalousi. 

Som afsluttende kommentar, er det vigtigt at understrege, at man aldrig skal stå alene med mobning, så sørg for at få snakket om det med enten dine nærmeste venner, familie eller en professionel. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*