Gode råd til en sund privatøkonomi

privatøkonomi

En sund privatøkonomi giver dig overblik og overskud i hverdagen, og det er nemmere at optage lån til f.eks. bolig eller bil, hvis du har orden i økonomien. Her følger en række gode råd til, hvordan du kan have en sund og stabil privatøkonomi.

Læg et budget

Det er en god ting at lægge et budget, som giver dig et overblik over indtægter og udgifter, så du ved præcis, hvor mange penge du har til rådighed om måneden eller på årsbasis. Du kan f.eks. opstille et budget i et Excel-ark, eller du kan benytte dig af én af de mange nye apps, som findes til din mobil, og hvor du nemt kan holde styr på din økonomi.

Betal regningerne til tiden og undgå rykkere

Det lyder som en selvfølge, at man betaler sine regninger til tiden, men alligevel kender mange til den situation, at man skubber en regning til næste måned. Men så løber der et rykkergebyr på på f.eks. 30, 50 eller 100 kr. Selvom det umiddelbart virker som småbeløb, så kan det blive til mange penge på årsbasis. Hvis du gerne vil gøre det nemmere for dig selv at betale regninger, så kan du tilmelde dem betalingsservice, og så bliver pengene automatisk trukket fra din konto.

Et fast rådighedsbeløb om ugen

Når man bruger betalingskort, hvilket alle stort set gør nu om stunder, kan man nemt miste overblikket over, hvilke pengebeløb man har brugt, når man f.eks. handler ind. I ”gamle dage” lød det gode råd, at man skulle hæve et kontaktbeløb om ugen, for så havde man overblik over, hvor mange penge man brugte. I dag må rådet lyde, at du fastsætter et ugentligt rådighedsbeløb, og så sørger du for løbende at tjekke din saldo for, om du nu også holder dig inden for beløbsgrænsen. En måde, du kan undgå impulskøb på, er ved f.eks. kun at handle ind én gang om ugen. Sørg for at lave en indkøbsliste og hold dig til den.

Tjek dit forbrug

Med et betalingskort i hånden kan det være fristende at shoppe igennem, når man er ude at handle en lørdag formiddag. Men det er en god idé, at du overvejer dit forbrug løbende. Hvis du f.eks. er ude for at shoppe tøj, så beslut dig forinden for, hvor stort et beløb du maksimalt må købe tøj eller sko for. Det er en god idé at skelne imellem ”nice to have” og ”need to have”, når du køber forbrugsgoder. Et andet godt råd er at sammenligne priser og gå efter de bedste tilbud.

Opsparing

Hvis du overhovedet har mulighed for det, så bør du afsætte en del af din løn til opsparing. Du kan spare op til ting, du ønsker dig, eller du kan bruge opsparingen som en buffer i din økonomi, hvis der f.eks. kommer uforudsete udgifter.

Få de bedste tilbud på boliglån, forsikringer og el

Mange af de faste udgifter fylder godt i budgettet. Hvis du er god til at sammenligne priser og forhandle, så kan du helt sikkert finde de bedste tilbud eller presse prisen ned på boliglån, forsikringer og el og dermed spare penge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*