GUIDE: Leg og spil der hitter – nyt som gammelt

leg og spil

Det er ikke nogen hemmelighed, at vores smartphones kan være en effektiv tidssluger overalt, hvor vi færdes. Faktisk viser en ny undersøgelse udarbejdet af konsulentvirksomheden Deloitte, at vi danskere har vores smartphones inden for rækkevidde, fra vi står op, til vi går i seng. Vi tjekker den i toget, på cykelstien, ja – sågar ved spisebordet. Den digitale tidsalder har i den grad påvirket vores måde at være sammen på, og når smartphonen findes frem ved bordet under middagsselskabet eller midt under en samtale, er det et forstyrrende element.

I en verden hvor flere af os – og vores børn, ofte sidder med øjnene klistret til skærme af den ene eller den anden størrelse, er det vigtigt at omfavne de stunder, der lægger op til godt gammeldags samvær. Dem, der giver plads til samtale. De stunder, der giver børnene plads til at lege med hinanden, i stedet for at isoleres ved hver sin Ipad. Og det behøver ikke være kedeligt! Læs med og bliv klogere på, hvordan både nye og gamle opfindelser kan styrke dit samvær med dine børn, og ikke mindst børn og unges samvær med hinanden.

GameBoks muliggør social gaming

Computerspil er populært som aldrig før, og danske unge bruger mange timer foran skærmen. Hele 96 procent af alle 13-19-årige drenge spiller computer – 49 procent på dagligt plan. Jo vist vil nogle mene, at nutidens computerspil har grad af socialt samvær, for når de unge spiller det samme spil, kan de snakke med hinanden (virtuelt, vel at mærke) imens.

Men det er nu alligevel en smule asocialt at snakke med sine venner gennem en skærm og hørebøffer dagen lang, tænker bekymrede forældre. En bekymring, som vi endelig kan få lov at lægge på hylden. Der er nemlig et dansk start-up firma, som har taget sagen i egen hånd, og skabt et gamer set-up som let kan tages med på farten. Den kuffert-lignende GameBoks gør det muligt for de unge at transportere deres konsol, så de lettere kan sidde sammen med venner, i samme rum og spille. Genial opfindelse, lyder det i fra GamersLounge. Genialt julegaveidé, lyder det herfra!

En godt gammeldags brætspil skuffer aldrig

Lad os nu træde et skridt længere væk fra skærmene, og tale om en anden form for samvær. Nemlig den helt rene form, rundt om et bord og med et fysik (ja, du læste rigtigt) brætspil os imellem. Brætspil er langt fra en ny opfindelse, men nutidens bestsellers er nu engang opdateret gevaldigt siden ‘sænke slagskibe’. Så der er ingen grund til at føle dig gammel, når du introducerer spil Fra Humorkassen som Trivial Pursuit eller Unstable Unicorns, når familien er samlet til søndagsmiddag. Prøv måske endda at indføre smartphone-fri spil tid. Du kan tro, det bliver hyggeligt. Ja du kunne evt. finde jeres Pokemon kort frem igen.

Genindfør maling, kostumer og leg – det styrker dine børns kreativitet

Børn skal fantasere, helst have jord på knæene og venner at lege med. Det er alfa omega for social og kreativ udvikling. Men når den toårige ubesværet manøvrerer rundt på iPad’en, den otteårige spiller computerspil og den 14-årige lægger selfies på Instagram, er det nemt at glemme. Jo vist kan en Ipad, telefon, computer (eller andre teknologiske vidundere) tilbyde en uendelig vifte af underholdningsmuligheder. Men kroppen og hjernen sidder typisk passiv hen, mens kun pegefingeren bevæger sig.

For de små, der spiller på Ipads, bliver verden 2-dimensionel og flad, i stedet for 3-dimensionel. Og når legen er bestemt på forhånd, bliver børnenes egen fantasi pludselig overflødig. Det må ikke ske. Derfor er det vigtigt at skabe de rigtige rammer for dine børns leg. Uden at hjælpe dem for meget på vej – bevares. Første step er naturligvis at fjerne Ipaden fra deres lille, faste greb. Herefter er ‘Kostumekasse’ buzz ordet for denne gang. For der er intet der stimulerer børns fantasi, som tilgængelige klæder, der kan lade dem træde ind i en anden verden, sammen. Find søde og billige kostumer, og lad dine børns fantasi udfolde sig!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*