Det SKAL du vide, når du køber nyt hus på landet [Guide]

Leder I efter hus på landet? Husk disse tre vigtige tips.

Når man bliver tilbudt et hus på landet, langt borte fra byens trængsel og virvar, kan det være fristende at smide det hele og flytte ind med det samme. Men før I hiver teltpælene op og flytter ud i naturens idyl og fred, skal I stadig gøre jer overvejelser om, hvordan jeres nye liv på landet skal se ud.

Derfor har vi samlet tre tips til, hvordan I kommer bedst fra start, når I køber hus på landet.

Kan du og din familie leve på landet? – Test det af først

Det store spørgsmål: kan I justere jer til landsbylivet?

Det herlige ved at flytte på landet er, at I kommer lidt væk fra støj og trummerum. Den mulige ulempe er, at I kommer længere væk fra alt det dejlige, som byen også tilbyder, såsom caféer, biografer, butikker og en bus eller et tog hvert 10. minut.

En måde at få afklaret det spørgsmål på kunne eksempelvis være at prøve det af i en periode. Hvis I ikke har en ven med et sommerhus, eller en onkel, hvis hjem I kan låne, mens han er på ferie, kunne I overveje at tage hele familien med på vandrehjem.

Det giver jer gode muligheder for at få testet om, hele familien kan nyde den friske natur, den rolige stemning og generelt det liv, man får, når man flytter i nyt hus på landet.

Vil I gerne leje et hus på landet først? Så husk at læs vores guide til lejeren først.

Mangler jeres nye hus på landet reparationer?

Mange huse på landet er større, billigere og har bedre udsigter end lejligheder og parcelhuse i byen. De er dog også ofte i lidt dårligere stand, og kræver derfor tit reparationer og en anden form for vedligeholdelse, end du finder i storbyerne. Derfor er det frem med skruetrækkeren og på med arbejdstøjet.

Du skal derfor huske at inspicere hjemmet for fejl, skader og særlige omstændigheder, inden du skriver under på købskontrakten. Typisk vil det også være en del af den tilstandsrapport, som der ofte udarbejdes, når en ejendom købes og sælges.

Det kunne for eksempel være, at I skal have udskiftet vinduerne, så de holder bedre på varmen, rive en gamle halvrådden væg eller måske få lavet en reparation af jeres terrazzogulv i badeværelset eller stuen.

Når man kommer længere ud på landet, er der også andre omstændigheder, I skal være bevidste om. Flytter I meget langt væk fra de større byer, kan det være, at I ikke længere kan bruge fjernvarmenettet til at opvarme jeres hjem i de kolde måneder. Derfor skal I også tage stilling til, om I vil beholde det gamle oliefyr, eller udskifte det med et nyt. Det er typisk en gevinst for pengepunge i længden, plus, så er det bedre for miljøet. I kan også skifte til en luksus fyringsolie med lavt svovlindhold. Det slider mindre på klimaet – og jeres oliefyr.

Hvor langt er der til skolen, jobbet og familien?

Fordelen ved at flytte på landet er, at man kommer lidt væk fra det hele. Ulempen er den samme.

Hvordan har alle familiemedlemmerne med tanken om at flytte væk fra byen? Er de indstillet på, at der bliver længere til seværdighederne og den lokale café? Kan børnene leve med at skulle tage bussen eller cyklen en time for at komme i skole?

Det vigtigste her er, at I har afklaret jeres muligheder og udfordringer. Hvis børnene elsker at køre på cykel, eller hvis I har to biler og god nok tid til at transportere dem, kan et hus på landet være det helt rette valg. I bør også undersøge skoler i området, afstanden til den offentlige transport og andre hensyn.

Jo mere I ved om ikke bare huset, men også dets beliggenhed, jo lettere vil det være at omstille jer til landsbylivet.

Tillykke! Nu er I (næsten) klar til livet på landet!

Nu har du fået tre gode tips til, hvad du skal huske på, når du køber hus på landet. Udover dem gælder selvfølgelig alle de andre huskeregler: undersøg markedet, læs købskontrakten grundigt og være forberedt på, at der altid vil være småting og overraskelser ved huset og jeres nye liv, som I først opdager lang tid efter, I er flyttet ind. Det er en del af fornøjelsen ved at flytte på landet.

I forlængelse af at man bør læse købskontrakten grundigt igennem, er der faktisk en del andre vigtige faktorer, I skal huske på, inden I eventuelt investerer i en grund. Uanset om I skal bygge fra bunden eller købe en færdig grund med et istandsat hus, er det en stor fordel at søge rådgivning hos en byggeteknisk rådgiver. Den type rådgiver kan yde bistand med en tilstandsrapport og sørge for generel vejledning og gennemtjek af entreprenørens arbejde – eller sælgerens. Det er enormt relevant for nye boligejere, lige så vel som sælgeren kan anvende det med henblik på udarbejdelse på tilstandsrapport og meget mere. Linket ovenfor beskriver mere dybdegående, hvorfor du bør overveje at anvende en byggeteknisk rådgiver til dit næste køb eller salg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*