Indfør “skærmtid” for at styrke dit barns kreativitet og intelligens

Alle os forældre ønsker, at vores børn trives, bliver socialt velfungerende og har tro på egne evner. Vi ønsker også, at vores børn udvikler evner til at håndtere modgang, konflikter og dårligdomme. Vejen hertil går gennem leg. Børn udvikler nemlig nogle af de vigtigste færdigheder, mens de leger. Alligevel leger vores småfolk i mindre og mindre grad, år for år, og det kan hæmme dem psykisk, mener eksperter. Bliver Ipad og computerspil også nemt forvandlet til “barnepige” hjemme hos jer, kan det være, I ville gøre godt ved I at bestemme skærmtid og motivere til den fantasifulde leg.

Leg skaber personlighed

Leg er den vigtigste aktivitet i dit barns liv. Det er igennem legen, børn lærer om sig selv og sine omgivelser. Især fra tre til seks-års alderen, udvider de deres kendskab til deres egen identitet, bliver bevidste om køn, normer og værdier. Når et barn leget frit, kan det få lov til at afprøve forskellige roller – prins, prinsesse, mor, far, uhyre og hvad de nu ellers kan finde på. Herigennem afprøver de følelser – sympatiske og usympatiske. Alt sammen noget, som har betydning for deres forståelse af følelser senere hen i livet. Børn bruger leg til bearbejdelse af konflikter, til at knytte venskaber og forstå sociale hensyn og regler, og de bliver klogere på de forskellige pladser, der findes i et hierarki. Vores småfolk bruger altså deres leg til at udvikle sin egen identitet, og afprøve roller sammen med andre. Og det er vigtigt.

Usund udvikling: For meget skærm og for lidt leg

Børn i det 21. århundrede leger mindre end tidligere. De leger mindre med sig selv og med hinanden, og grunden er blandt andet den passive underholdning i form af TV og til dels tablets, de har adgang til. Tiden med devices har simpelthen gjort et indhug i antallet af timer, vores børn leger frit og fantasifuldt.

Mange eksperter mener, at forældrene bør bestemme “skærmtid” og allerhelst indføre pauser i barnets forbrug. Det er ikke godt hvis Ipad’en går hen og bliver “barnepige” for vores børn (selvom det kan være rart at kunne placere dem i sofaen og ikke høre en lyd, mens man arbejder eller laver mad). Men nej. Det er langt bedre at bruge børnenes tidlige år til at opbygge kreativitet og fantasi gennem den fysiske leg. Leg der kan føles, mærkes og sanses. Selvfølgelig må de møde computerens- internettets- og Apps’nes fabelagtige muligheder, men med måde. Og med tiden. Når det kommer til kendskab og brug af teknologierne, så skal vores (og jeres) børn nok kunne nå at følge med, når det ringer ind til skolestart.

Leg

Byggeklodser finpudser finmotorik

Hvad har klodser med fantasi at gøre, spørger du måske dig selv. Jo, nu skal du høre: En hel del, faktisk. Klodsen i sig selv er jo bare en klods, men tænk, hvad man kan få ud af en kasse LEGO eller Bristle Blocks. Hvad man kan bygge. Hvad man kan skabe. Især børn skaber, når de leger med klodser af den ene eller den anden slags, deres helt eget univers, med deres egne karakterer, høje tårne og seje tanks. Og der skal jo faktisk bruges en hel del fantasi på at få så meget historie og leg, ud af en bunke firkantede klodser.

Legeklodser

Foruden at dit barn får udforsket sine kreative evner, bliver finmotorikken også finpudset gennem legen med klodser. Om det er puslespil, stabling og byggeklodser.

Lad vær med at blande jer, forældre

Vi prøver på at opdrage kreative små mennesker, der kan tage selvstændige beslutninger og vi ved, at den frie leg er vigtig for success. Derfor er det også vigtigt, at vi ikke blander os for meget i børnelegen – og i hvert fald ikke dikterer, hvordan der skal leges. For når forældre eller andre voksne bestemmer, hvad eller hvordan børnene skal lege, fratager de faktisk de smås evne til at bruge deres egen fantasi og altså udvikle sig socialt, kreativt og kognitivt. Styret leg giver simpelthen mindre kreative børn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*