Sådan sparer du som studerende

Det er sidst på måneden, og du har ikke én skilling på lommen. Du skal betale husleje på 6200 kroner om 3 dage, og du får udbetalt 5800 kroner i SU. Uden job er dette en økonomi, der ikke kan køre rundt – den er i hvert fald ikke bæredygtig. Der er ingen tvivl om, at det godt kan være økonomisk udfordrende at være studerende. Her er der nogen tiltag, du som studerende kan foretage for at gøre studielivet en smule lettere.

1. Skaf et studiejob

For mange er det nødvendigt at have studiejob for at kunne få økonomien til at løbe rundt. København- og Aarhus’ lejepriser er tårnhøje, og der skal ofte mere end SU’en til for kunne betale for lejen. Dog skal man tage meget let på, hvad der menes med “Studiejob” – det behøver ikke nødvendigvis at have noget med dit studie at gøre. Bare et par vagter om måneden på café, kan sikre, at du ikke skal trække ud af din sabbat-opsparing. Dertil er også vigtigt at komme ud på arbejdsmarkedet, da det er en god idé at, så småt,  få startet en pensionsoparing. Du kan høre om dit arbejde har en ordning med arbejdsmarkedspension. Jo tidligere jo bedre.

2. Læg et budget

Ikke alle er til excel-ark. Men det kan virkelig være nyttigt, at smide ens udgifter og indtægter ind i et ark, for at se, sort på hvidt, hvad man har at råde over efter faste udgifter hver måned. Det er især nyttigt, hvis man planlægger udveksling, og man ved, at det kommer til at koste et bestemt beløb. På den måde, kan man også disponerer sin tid således, at ens indtægter stemmer overens med det du skal sparer op og dine udgifter.

3. Køb ind og lav mad med omtanke

Dertil er det vigtigt, at man får planlagt sin uge inden man køber ind. Det er vigtigt i forhold til madspild – men især også fordi, at npr man er studerende er det jo vigtige penge, som potentielt ligger og rådner i køleren. Derfor er det vigtigt at være realistisk i forhold til, hvor meget man er hjemme. Ofte bruger man jo meget tid på Campus som studerende eller på arbejdet. Der måske kantineordning der, så det er vigtigt ikke at købe for meget. Hovedregel er: hav altid morgenmad klar og så få ting til en hurtig aftensmad. Hvis du skal lave stor aftensmad, så kan du altid gå ned og købe ind til det.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*