Tre ting du kan bruge VR til på en arbejdsplads

Virtual reality er blot én af mange teknologier, der fortsat er i stor vækst og som i højere grad vinder indpas i vores hverdag – både privat, men også i arbejdsmæssig sammenhæng. Det bliver brugt fra alt til optimering og styrkelse af arbejdsprocesser til oplæring og træning af nye medarbejdere. VR-Teknologien giver nemlig unikke muligheder for at mødes digitalt i virtuelle universer og samtidigt interagere med øvrige deltagere i universet. I dette indlæg guider vi dig til tre mulige områder, hvor VR kan komme til at spille en stor rolle på arbejdsmarkedet i fremtiden. 

Men lad os først få styr på begreberne. Virtual reality er faktisk blot én ud af flere teknologier, der tilsammen udgør paraplybegrebet extended reality. Foruden Virtual reality findes der også Augmented reality, Mixed reality og Virtual reality er på nuværende tidspunkt den mest udbredte , men Augmented reality og derudover Mixed reality. De tre teknologier minder meget om hinanden, men giver forskellige muligheder for at koble den virtuelle verden med den fysiske. Virtual Reality vil i dette indlæg omtales VR. SÅ lad os se nærmere på, hvordan VR kan bruges i en arbejdsmæssig sammenhæng: 

#1 VR er en unik mulighed for at oplære nye medarbejdere

VR kan bruges i mange sammenhænge, når det gælder mødet mellem mennesker. Derfor er teknologien også ideel som redskab ifm. vidensdeling i en organisation – uanset branche. Særligt vidensdeling en afgørende komponent, når nyt personale skal oplæres, da det som oftest er en direkte overlevering fra medarbejder til medarbejder. Denne proces er grundlæggende og derfor meget vigtig for både virksomhed og medarbejder, men oplæring er samtidigt også et ressourcekrævende område, der afhænger af gode processer og enkelte medarbejdere. Med VR kan denne proces gøres til et ensartet digitalt læringsforløb og oplevelse for alle medarbejdere og det kan samtidigt spare virksomheden ressourcer i mandetimer.  

#2 VR kan bruges til at styrke digitale møder 

Under corona-pandemien er vi alle blevet bekendte med online møder på tværs af diverse platforme. De online møder fungerer som et ganske udmærket alternativ til fysiske møder, men der kan dog være nogle situationer, hvor det kan være svært at holde på alles koncentration. Det er ifølge DR helt normalt at miste koncentrationen til møder der foregår digitalt og er betegnet som “zoom-træthed” ifølge DR. I et VR univers bliver det digitale møde en tredimensionel oplevelse, der giver helt nye måder at interagere på. Derudover minder VR-universet mere om den fysiske verden og det kan på den måde give en større følelse af at være til stede og sammen med andre. VR kan på den måde være bidragende til mere fokuserede og styrkede digitale møder. 

#3 VR kan bruges til træne medarbejdere og styrke arbejdsprocesser 

I forlængelse af digital oplæring er kontinuerlig træning af medarbejdere og optimering af arbejdsprocesser et grundlæggende vilkår for de fleste organisationer. Især for store globale organisationer eller organisationer, der er geografisk spredte, kan det være en tung proces at skulle mødes fysisk for at overlevere viden eller eksempelvis udvikle en speciel funktion på en maskine. Med andre ord – processer, der kræver at man er fysisk til stede. Dette vilkår er blevet endnu mere udtalt under corona-pandemien, da det ikke har været muligt at mødes fysisk. Ved brug af VR i en sådan proces, er det muligt at simulere det fysiske univers og interagere i det virtuelle univers og på den måde kompensere for at man ikke kan mødes i virkeligheden. Træning af medarbejdere kan således kurateres, så det i højere grad er en kvalitetssikret proces, der afhænger mindre af mennesker og mere af teknologi. Igen vil det kunne spare virksomheden for en masse ressourcer og samtidigt styrke og strømline processer.

Læs mere om XR, VR, AR og MR her.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*