3 tips der sikrer dig en guldmedalje i det thailandske køkken

Sommer

Hvis du ikke kan komme til Thailand, så må Thailand komme til dig. Det er i denne tid svært at besøge de mere eksotiske køkkener, hvorfor man selv må slå et slag for, at der ikke går for meget stegt flæsk og medister i den. Så her vi har har samlet 3 essentielle tips, der vil optimere dine kokkerier, så selv en thailænder vil blive bløde i knæene.

1. Kend dine krydderier

Det som gør det thailandske køkken interessant, er den nuanceret smagsoplevelse, der stammer fra thailændernes helt unikke kendskab til at kombinere spændende krydderier. Hvis du bare har en lille forståelse for thailandske krydderier, er du allerede godt på vej. 

Tamarind paste

Ét af de mest essentielle krydderier i det thailandske køkken er Tamarind Paste, som ikke blot bruges i karryretter og nudelsuppe, men som er hovedingrediensen i den thailandske nationalret; padthai. For at kunne navigere i det thailandske køkken, skal du derfor have en tamarind paste ved hånden. 

Karry-pasta

Vidste du godt, at man i det thailandske køkken ikke bruger det tørre blandingskrydderi, som vi kender herhjemme, men at de bruger en karrypasta, der hovedsageligt kommer i tre varianter; rød, grøn og gul. Dette er sammenhængende med hvilken chili der benyttes. Det er derfor vigtigt at vide, at den grønne karrypasta er den mildeste, den gule er medium-stærk og den røde er den stærkeste. Hvis du serverer en karryret til børn, så undgå for eksempel at benytte rød karry. 

Chilli og hvidløg

Rigeligt med chili og hvidløg! Thailænderne har det på samme måde med chili og hvidløg, som brødrene Price har det med smør. Du skal altid have chili og hvidløg ved hånden, når du bevæger dig ud i det thailandske køkken. Du vil formentlig skulle bruge frisk chili, men en god tommelfingerregel i det thailandske køkken er altid at have et basislager af tørret chilli og frisk hvidløg.

2. Bliv mester i at koge ris 

Ris og nudler er ofte basen i mange thailandske retter, hvorfor du, som fremtidig mester i det thailandske køkken, skal kunne fremgangsmåde på disse på rygradden. Nudler er meget ligetil, og skal først tilberedes, når vandet koger. Udfordringen er at koge ris til perfektion, når man ikke har en riskoger ved hånden. Øv dig inden du giver dig kast med at servere for andre, da det ikke skal være risene, der er en stress-faktor i det thailandske køkken. Hvis du dog har travlt, og du er i tvivl om ris- og vandforhold, så skal risene ligge ét fingerled under vandoverfladen, inden du bringer gryden i kog.  

3. Fortæl historien bag retten!

Hvis du planlægger en backpacker-rejser til Thailand, eller bare har været der, er personlige anekdoter altid gode at knytte til den ret, man serverer.  En del af en kulinarisk oplevelse er også at kende til historien bag retten. Du skal derfor kunne små anekdoter omkring maden, du serverer; det fremmer forståelsen for retten, og kan derfor bidrage til en bedre smagsoplevelse. Hvis du f.eks. serverer pad-thai, ville det være oplagt at fortælle, at pad-thai er en thailandsk nationalret, og at den blev faktisk opfundet af Thailands premierminister i 1930’erne for at skabe et mere nationalistisk fællesskab i Thailand gennem madlavning. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*