Guide: 3 tips hvis du vil udleje din bolig

udleje bolig

Overvejer du at udleje din lejlighed eller bolig? Så er der nogle ting, som er gode at være opmærksom på. Det guider vi dig i her, hvor du får 3 gode råd til udlejning af din bolig. Bemærk at rådene er til dig, som ejer din bolig og gerne vil leje den ud.

Hvis du ikke skal udleje din bolig, men derimod leder efter tips til, hvad du skal være opmærksom på som lejer, så læs mere her.

Lav en lejekontrakt

Når du skal udleje din bolig, bør du lave en lejekontrakt. Det er nemlig en juridisk aftale mellem dig og lejer, som er med til at sikre jer begge, at ingen bliver snydt og at formalia er i orden. 

Men hvad skal den indeholde? I lejekontrakten står blandt andet, hvor meget lejer skal betale i leje og det er også her, at du gør det klart, hvordan lejemålets stand var ved indflytning, samt hvem der har vedligeholdelsespligten af boligen, mens den bliver lejet ud. 

Eindom har lavet en fin oversigt over de vigtigste paragraffer i lejekontrakten, når du skal udleje din bolig, og du kan også få en gratis lejekontrakt skabelon

Indkræve depositum

At indkræve et depositum kan være en god ide, når du udlejer din bolig. Det virker nemlig som din sikkerhed for, at du eventuelt kan reparere de skader der måtte være sket, efter lejer er fraflyttet. Det kan fx være udgifter til maling af væggene, afhøvling af gulvene eller rengøring, hvis det ikke er som den stand, du efterlod lejligheden i. Dermed kan du fratrække disse udgifter i depositummet. 

Du skal dog være opmærksom på, at du max kan opkræve op til 3 måneders husleje som depositum. Hvis beløbet til istandsættelse af boligen efter lejer er flytter ud, overstiger depositummet, kan du altid kræve, at lejer skal betale de resterende penge.

Tidsbegrænsning for udleje

 Når du udlejer din bolig, kan du vælge at gøre det på ubestemt tid eller tidsbegrænset. Som privat udlejer vælger mange at indgå en tidsbegrænset aftale, fordi man derved har en konkret aftale om lejemålets ophør. Det kan du også sagtens gøre, men du skal være opmærksom på, at det kun er lovligt, hvis der foreligger en saglig årsag.

Det er altså vigtigt, at du angiver, hvad årsagen er. 

Ifølge lejeloven kan en saglig grund fx være en af følgende ting:

  1. Hvis du skal udstationeres i forbindelse med et job eller militæret
  2. Hvis der er sygdom i din nærmeste familie, eller du selv er blevet akut syg
  3. Hvis du selv ønsker, at bebo lejemålet inden for en specifik tidsperiode
  4. Hvis du har en konkret plan for ombygning af lejemålet efter ophøret af den tidsbegrænset periode

Hvis du laver en tidsbegrænset lejekontrakt bør du også være opmærksom på, at lejer skal være fraflyttet senest 14 dage efter den aftalte ophørsdato for lejemålet. Hvis ikke denne frist overholdes og lejer, med din viden, bor i lejemålet længere, fortsætter lejeperioden uden tidsbegrænsning.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*