opbevaring af vin: sådan gemmer du din vin til senere

gem din vin på vinhylder

Undrer du dig også, når nogen siger at en vin har godt af at ligge et par år? Hvis du heller ikke har helt styr på, hvordan vin bedst opbevares så fortvivl ikke, her kommer der nogle klare retningslinjer, der kan gøre det hele meget lettere for dig. 

Skal vinen gemmes eller drikkes ung?

Mange vinentusiaster holder af de unge vine. De bringer saft, kraft og frugtsmag til bordet. På den anden side kan de vine, der ældes med ynde, være runde og forfinede i smagen, hvilket mange også holder af.

Om vinen kan gemmes i længere tid afhænger af mange ting, blandt andet de anvendte druesorter, vintypen, produktion, klima og traditionerne for vinproduktion i de pågældende regioner.

Lagring giver vinen mulighed for at udvikle sig

Når man taler om vinens dufte – eller aromaer – refererer man typisk til tre forskellige typer, som hver især udvikler sig over tid.

Den første type aroma omhandler den friske drue. Denne type aroma støder man typisk på i en ung vin, der ikke har lagret lang tid på flasken. Denne aroma opleves som et strejf af frisk frugt og bær.

Den anden type aroma opstår under vinifikationen – altså under gæringen og lagring på tank eller fad. Disse aromaer har noter af vanilje og andre noter fra fadet. Hvis vinen er lagret på egetræsfad vil dette kunne duftes. 

Den sidste type aroma er den der opstår ved lagring. Det vil sige den ekstra lagring man selv giver vinen i sin vinkælder eller vinkøleskab.  Disse aromaer udvikles, når vinen ældes. De kan udvikle sig over mange år, men bliver særligt tydelige i vine, der har haft mere end 20 år i flasken.

Tanninindholdet og syrestrukturen ændrer sig også i vine der opbevares i lang tid. Som årene går, vil man opleve, at vinen bliver blødere og finere. I virkeligheden er det tanninen og syren, der ændrer sig.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du dufter dig frem til vinens aroma, kan det være en god ide at læse en begynder-guide til læren om vin

Druesorters betydning for vinens lagring

Druesorter, der har et højt tanninindhold og syre egner sig bedre til at blive lagret, end druer uden tannin og syre. 

Hvis man vil gemme en vin kan det derfor være en god ide at gå efter vine, der er fremstillet af druesorter som 

Kravene til højt tanninindhold og syre betyder også, at man primært skal lagrer rødhvin. Der findes nemlig langt mindre syre og tannin i hvidvin. Man kan dog godt opbevare Riesling og Champagne i længere tid, da deres syre- og tannin indhold er højt nok.

Opbevaring af vin, der skal drikkes snart

De fleste vine der købes, er vine der skal drikkes her-og-nu. Den behøver man ikke at bekymre sig om, hvordan disse opbevares. Men hvis man har vine i den lidt dyrere ende, er det godt med nogle tips til, hvordan disse opbevares.

Den almindelige hverdags vin skal man ikke bekymre sig om. Man skal gøre mange ting forkert og være ekstrem uheldig, for at vinen tager skade på kort tid. Undgå dog, at stille vinen varme steder, såsom ved komfuret, i solen eller i bilen. Stil derimod vinen et nogenlunde mørkt sted. Hvidvin, rose eller bobler kan blot lægges i køleskabet, så de er klar til servering senere.

Opbevaring af vin, der skal drikkes om lang tid

Står du med en vin, der egner sig til lager eller til kælder, så er det vigtigt at have styr på de forhold der kan have indflydelse på vinen. Det er primært temperatur, lys og fugtighed, der har indflydelse. 

Temperatur

Vinen har det klart bedst i en nogenlunde stabil temperatur. Vin udvikler sig bedst ved 12-14 grader. Er temperaturen lavere, går udviklingen langsomt. Ved højere temperaturer udvikler vinen sig i unaturlig fart. Derfor udvikler en vin sig dobbelt så hurtigt ved 24 grader, som hvis den lå ved 12 grader.

Vin bryder sig heller ikke om temperaturskifte. Opbevar derfor aldrig din vin i køkkenet, hvor madlavning og udluftning kan skabe større udsving i temperaturen. Det bedste sted, at opbevare vin, når det handler om temperatur, er en kælder eller et vinkøleskab. Man kan også lægge vinen i bunden af klædeskabet, hvor der også er nogenlunde stabil temperatur.

Mørke

Lys under opbevaringen gør vinen dårligere. Derfor er kælderen og klædeskabet gode steder. Begge steder mangler lys, og kombineret med temperaturen skaber dette de optimale forhold for vinen. Grunden til, at rødvin tappes på mørkegrønne flasker, skyldes også, at man ønsker at skærme så godt mod lyset som muligt.

Fugtighed

Fugtighed er kun noget man skal bekymre sig om, hvis man har vine, der skal opbevares i mere end 5 år. 

Ulempen ved vin, der opbevares i mere end fem år, er korkproppen. Hvor flasken er fuldkommen lufttæt, giver korkproppen til gengæld mulighed for, at vinen kan får tilført ilt, så den kan udvikle sig. Derfor er det problematisk, hvis korkproppen bliver for tør, eller for fugtigt. For meget fugt kan skabe svamp, hvilket giver vinen en forfærdelig bismag. 

En almindelig kælder med en let forhøjet fugtighed er et godt sted for vinopbevaring i længere perioder. Nogle vinkøleskabe har også indbyggede systemer, der sikrer en optimal fugtighed. 

Smag på vin opbevarede vin

Man kan let være fristet til at smage på sin opbevarede vin. Problemet er bare, at man ikke kan åbne for vinen og lukke den til igen, uden at ødelægge ældelsesprocessen. 

Med ny teknologi, kan man rent faktisk drikke af en flaske vin uden at åbne den. Med Coravin kan man nemlig skænke et glas vin samtidig med, at flasken forbliver lukket.

Coravin er et unikt vinsystem, der giver dig mulighed for at skænke din vin, ét glas ad gangen, uden at skulle trække proppen. Systemet eliminerer risikoen for oxidation, og giver derfor mulighed for at smage på sin vinsamling og følge udviklingen i vinen med tiden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*